Norsk Affenpinscher Klubb

Fargevarianter 

Da styret ble valgt 14. september 2017 var en av de sakene styret tok opp at vi måtte søke NKK om å få lagt inn alle fargevariantene av rasen vår på DogWeb slik at det i fremtiden blir registrert valper i sin riktige farge. Helseavdelingen i NKK ga oss medhold i dette og nå skal valper registreres i fargene de er født med; sort, belge, black/tan, rød, og silver.

Ingunn tok kontakt med den Amerikanske Affenpinscherklubben og fikk bilder og informasjon om hver enkelt farge. 

Før affenpinscheren ble en egen rase, var det en hund som lignet affenpinscheren, men større og i flere farger. Da de begynte å avle bevisst på en type som ble rasen affenpinscher ble de kun godkjent i fargen sort. Det fødes ikke mange valper med annen farge enn sort, men de som fødes skal registreres i riktig farge. Dette er viktig for vårt fremtidig arbeid for rasen og viktig for de som eksporterer valper til andre land hvor dette allerede gjøres og til de landene hvor andre farger er tillatt, land som ikke er medlem av FCI som USA og Canada. Det er rasestandarden og FCI som gjelder og der er den eneste godkjente fargen sort. 

Vi takker Julie McEvoy fra England, Matt Mulling og Doug Wolfe fra USA for bilder. 

Litt om fargevariantene og med bilder av de forskjellige fargene. 

SORT: Dette er den eneste godkjente fargen i henhold til rasestandard og FCI. Fargen skal være sort med sort underull. Diskvalifiserende feil på hundeutstilling er feil pels og farge. 

BELGE: Belge er den vanligste av de andre fargene enn sort. Belge er alt fra lys hvetefarget til mørk oransje/brunaktig og med sorte hår i pelsen. De er i både med og uten sort maske. I Norge er det født seks belge fargede affenpinschere til nå, 2 er eksportert ut av landet. 

BLACK/TAN: Sort/tan er sorte affenpinschere med tanfarge på ben, bak, i bryst og i fjeset. Varierer noe hvor mye tan det er fra hund til hund. Men det letteste å kjenne de igjen på er tanfargen bak og på ben. Det er ingen black/tan født i Norge, men en norsk hannhund er far til en black/tan i Sverige. SILVER/GRÅ: En heller sjelden fargevariant. Det er mange som blir grå, sølvfarget, med alderen, men fargen silver da er de født med denne fargen. De har som oftest sort maske og sorte eller mørke grå nederst på bena. Ingen valper av fargen silver er født i Norge.  

RØD: Rød er som med den belge alt fra hvetefarget til mørk oransje/brunaktig. Men i motsetning til den belge som har sorte hår i pelsen så har den røde hvite hår i pelsen. De har overhodet ikke sorte hår i pelsen. I Norge er det født 2 røde affenpinschere.