Norsk Affenpinscher Klubb
Norsk Kennel Klubs etiske grunnregler for avl og oppdrett
Avl og oppdrett av rasehunder er et viktig fundament i Norsk Kennel Klubs virksomhet. NKKs formålsparagraf (§1-2) lyder: NKK har til formål å ivareta hundens og hundeholdets interesser i Norge, samt å bidra til å fremme positive aktiviteter med hund og utviklingen av den enkelte hunderase. NKK skal også arbeide for etisk og praktisk riktig behandling av hunder, og for at avl av hunder skjer i ønsket retning, både når det gjelder rasestandard og rasenes sunnhet.
Oppdretternes seleksjon og kombinasjon av avlsdyr danner grunnlaget for utvikling av hunderasene. Målet i hundeavlen er funksjonelt friske hunder, med en rasetypisk konstruksjon og mentalitet, som kan leve et langt og sunt liv til glede for seg selv, sine eiere og samfunnet. Genetisk variasjon er en forutsetning for utvikling av rasene og hundenes mulighet til å tilpasse seg samfunnets krav.
Avl og oppdrett må foregå på en dyrevelferdsmessig
forsvarlig måte, i overensstemmelse
med NKKs avlsstrategi og
etiske grunnregler.
1. Avl og utvikling av hunderaser skal
baseres på langsiktige mål og sunne
prinsipper slik at avlen fremmer god
helse, godt temperament og rasetypiske
bruksegenskaper.
2. Avlen må tjene formålet med å bevare og fortrinnsvis utvide den genetiske variasjonen i rasen. Matadoravl og sterk innavl bør unngås. Det skal ikke foretas paringer mellom søsken, far/datter, mor/ sønn eller tilsvarende tette paringer (1) . Halvsøskenparinger eller paringer med tilsvarende innavlsgrad bør unngås (2). Innavlsgraden beregnes på grunnlag av en 5 generasjoners stamtavle (3); ved bruk av importer brukes de stamtavleopplysningene som er tilgjengelig i 3-5 generasjoner.
(1) Paring mellom søsken, far/datter, mor/sønn eller tilsvarende tette paringer = paringer med innavlsgrad lik eller høyere enn 25,0%
(2) Halvsøskenparinger eller paringer med tilsvarende innavlsgrad = paringer med innavlsgrad lik eller høyere enn 12,5%
(3) Med 5 generasjoners stamtavle menes valp og 5 ledd bakover
3. Oppdretteren må drive sitt oppdrett med de
nødvendige kunnskaper om rasen, raselinjer,
hundehold, avl og oppdrett, samt
arbeide for å ivareta og utvikle den
aktuelle rasen gjennom valg og kombinasjon
av avlsdyr. Tispeeier bør sørge for at
tjuvparing unngås. Paringer mellom to hunder
med fargen merle, droplet, harlekin (hunder
med genotype Mm) skal ikke foretas. Paring
skal foregå på en måte som ivaretar hundenes
velferd.
4. Oppdretteren må sikre gode mentale
og fysiske vilkår for avlsdyrene. Så
lenge valpen er hos oppdretteren, må
han sikre et miljø som gir valpen en god fysisk
og mental utvikling og garanterer god sosialisering.
Den enkelte rase skal behandles og
følges opp utifra de forutsetninger og behov
som er spesielle for rasen.
5. Bare funksjonelt friske hunder skal
brukes i avl. Det pålegges enhver oppdretter
som velger ut hunder til bruk i
avl å avgjøre hvorvidt den aktuelle hunden er
mentalt og fysisk skikket for avl.
Resultater fra DNA-tester for arvelige sykdommer
skal først og fremst brukes for å
unngå å avle syke hunder. Ved autosomal
recessiv nedarving kan derfor en bærer kun
brukes dersom den pares med en hund som
er fri for det sykdomsfremkallende genet.
Hunder som er homozygote for den aktuelle
sykdommen (DNA-testresultat affisert)
bør brukes med forsiktighet. Tisper skal ha
alle forutsetninger for å bære frem, føde og
oppfostre valpene på en optimal måte. Affisert
hund kan bare pares med hund som
har DNA-testresultat fri, slik at det ikke fødes
valper som blir syke.
6. Oppdretter plikter å følge NKKs regler vedrørende avlsrestriksjoner for å redusere forekomsten av arvelige sykdommer. Hunder som benyttes i avl må oppfylle alle formelle krav som stilles av NKK for å få valper registrert etter seg. Avlskravene fra den aktuelle raseklubben bør overholdes.
7. Oppdretter må følge god kynologisk skikk i avlsarbeidet.
• Tispen skal være minst 18 mnd på paringstidspunktet. Dersom raseklubben anbefaler at tispen bør være eldre enn 18 mnd ved første paring, bør dette overholdes.
• Hvorvidt en tispe kan pares på to påfølgende løpetider, vil være avhengig av alder, kondisjon, antall valper og løpetidsintervall. Dersom en tispe har to kull i løpet av ett år, skal det gå minst ett år før neste valpekull fødes.
• En tispe skal ikke ha mer enn 5 kull
• En tispe skal ikke pares ved for høy alder, og rasespesifikke hensyn skal tas
• Som hovedregel bør en tispe ikke pares etter fylte 8 år. Dersom en tispe pares etter fylte 8 år skal hun undersøkes av veterinær før paring. Et eget skjema med veterinærattest skal vedlegges registreringsanmeldelsen og skal ikke være eldre enn en måned ved paring. På veterinærattesten skal det fremgå at veterinær ikke fraråder paring. Skjemaet er tilgjengelig på www.nkk.no
• En tispe kan maksimalt føde ett kull etter fylte 8 år.
• En tispe uansett rase skal ikke pares etter fylte 9 år.
• En tispe bør få sitt første kull før fylte 6
år.
8. Ved salg/overlatelse av hund skal oppdretter være kritisk og nøye i valg av kjøper og veilede vedkommende både generelt som hundeeier og i spesielle forhold ved rasen som må ivaretas.
• Det skal benyttes skriftlige avtaler som er underskrevet av begge parter. Det anbefales å benytte NKKs Kjøpeavtale som kan hentes fra www.nkk.no eller fås ved henvendelse til NKK. Selger forplikter seg til å opplyse om helsetilstanden i rasen og i valpens nærmeste familie.
• Ikke overlat til kjøper valp med skade og/eller sykdom eller feil i henhold til rasestandarden (fargefeil, haleknekk etc) uten at det i Kjøpeavtalen er gjort uttrykkelig oppmerksom på forholdet.
• Ved salg av valp og/eller inngåelse av avtale med spesielle betingelser skal kjø- per gjøres uttrykkelig oppmerksom på betydningen av betingelsene (avlsrett, fôrvertavtale, eierforhold etc).
• Ved salg av valp skal det vedlegges veterinærattest som ikke bør være eldre enn 2 uker. Valper skal ikke leveres før de er 7-8 uker gamle og de skal være behandlet mot innvollsparasitter etter gjeldene anbefaling.
• Ved salg av valp skal oppdretter sørge for at valpen snarest mulig blir registrert i Norsk Kennel Klub og overlate registreringsbeviset til kjøper dersom annet ikke er avtalt i henhold til skriftlig avtale.
9. Aldri gi usanne opplysninger om oppdrett og i alle henseender etterleve Norsk Kennel Klubs lover og bestemmelser.
» Brudd på disse regler vil kunne medføre en eller flere av følgende
reaksjoner: Kullet blir ikke registrert, valpene registreres med avlssperre,
tidsbegrenset avlsforbud for kullets mor og/eller disiplinærreaksjoner.
Norsk Kennel Klubs avlsstrategi
Vedtatt av NKKs Hovedstyre 27.11.2007
1. INNLEDNING »
Målet i hundeavlen er funksjonelt sunne hunder, med en rasetypisk konstruksjon og mentalitet, hunder som kan leve et langt og sunt liv til glede for seg selv, sine eiere og samfunnet. Dette målet vil NKK søke å nå gjennom utdanning og opplæring av oppdrettere, fokusering på samarbeid og respekt samt bevisstgjøring av ansvar.
2. KUNNSKAP - UTDANNING »
Ved utvalg av avlsdyr er det viktig å vurdere hele hunden og rasen; det er ikke tilstrekkelig å kun ta hensyn til resultater av screeningundersøkelser og DNA-tester. NKK vil blant annet gjennom sine avlsrådskurs søke å sette raseklubbene best mulig i stand til å fungere som gode rådgivere om sunn hundeavl i den aktuelle rasen. Videre vil NKK søke å utdanne oppdrettere for på best mulig måte gjøre det mulig for dem å kunne selektere og kombinere avlsdyr slik at risikoen for syke avkom reduseres, samt fokusere på viktigheten av valpenes totale oppvekstmiljø. Dette vil NKK gjøre gjennom sentral og regional kursvirksomhet, skriftlig materiale i form av bøker, kompendier og artikler samt rådgivning av kvalifiserte fagfolk.
3. PLIKTER »
Medlemmer av NKK plikter i sitt oppdrett å overholde NKKs Etiske grunnregler for avl og oppdrett, FCIs internasjonale avlsregler, FCIs Code of Breeding Ethics samt drive sitt oppdrett i overensstemmelse med NKK avlsstrategi.
4. SENTRALE PUNKTER I NKKS AVLSSTRATEGI »
4.1. Bare funksjonelt, klinisk friske hunder
skal brukes i avl. Hvis nære slektninger av en
hund med en kjent eller antatt arvelig sykdom
brukes i avl, bør den pares med en hund som
kommer fra en familie med lav eller ingen
forekomst av tilsvarende sykdom.
4.2. Et avlsprogram skal ikke utelukke mer enn 50 % av rasen; avlsdyrene skal velges fra den beste halvparten av rasepopulasjonen.
4.3. For å bevare og fortrinnsvis øke det genetiske mangfoldet i rasen, bør matadoravl og tett innavl unngås. NKKs grunnleggende anbefaling er at en hund ikke bør ha flere avkom enn tilsvarende 5 % av antall registrerte hunder i rasepopulasjonen i en femårsperiode. Hos tallmessig store raser anbefales det at grensen settes lavere enn 5 %, helst ned mot 2 %. Hos tallmessige små raser hvor avlen i stor grad er avhengig av utveksling av avlsmateriale med utlandet, bør det vurderes hvorvidt det som i denne sammenheng omtales som rasepopulasjonen også bør inkludere populasjonen i de mest aktuelle samarbeidsland, for eksempel Norden.
4.4. En tispe som ikke har evnen til å føde naturlig, pga. anatomi eller arvelig primær inerti (manglende veer), bør utelukkes fra videre avl - uansett rase. Planlagte keisersnitt skal ikke foretas. Dersom oppdretter antar at tispa ikke vil være i stand til å føde naturlig skal hun ikke pares. En tispe som har hatt to keisersnitt skal ikke pares igjen.
4.5. En tispe som ikke har evnen til å ta seg av sine nyfødte valper, pga. mentale forstyrrelse eller arvelig manglende melkeproduksjon, bør utelukkes fra videre avl.
4.6. Hunder med en mentalitet som er utypisk for rasen, aggressive hunder, skal ikke brukes i avl.
4.7. Screening (undersøkelse av et stort antall dyr i en rase uavhengig av kliniske symptomer) bør bare anbefales for sykdommer og raser hvor sykdommen har betydning for hundens funksjonelle helse. Screeningresultater for polygenetiske sykdommer (som skyldes flere gener, ofte i kombinasjon med miljøfaktorer) bør brukes for å utarbeide en individuell avlsindeks for sykdommen, fortrinnsvis basert på både nasjonale og internasjonale screeningresultater. Gjennomsnittlig indeks for kombinasjonen skal være bedre enn gjennomsnittet for rasen.
4.8. Resultater fra DNA-tester for arvelige sykdommer skal brukes for å unngå å avle syke hunder, ikke nødvendigvis for å utrydde sykdommen. Ved automal recessiv nedarving kan en bærer kun brukes dersom den pares med en hund som er fri for det sykdomsfremkallende genet.
4.9. Rasespesifikke sykdommer som ikke kan diagnostiseres gjennom DNA-test eller screening må vektlegges i rasens avlsprogram.
4.10. Ethvert oppdrett må bygge på kunnskap
om riktig oppfostring av valper, både
med hensyn til fôring, håndtering, mosjon og
sosial stimulering som grunnlag for utvikling
av god fysisk og mental helse.
» Se også www.nkk.no » Om hund » Avl og oppdrett