Norsk Affenpinscher Klubb

Trimmebeskrivelse


VALPEN

Når du får valpen din hjem ved 9-10 ukers alder bør du begynne med pelsstellet med en gang. Gre valpen med en kam hver dag den første tiden slik at den blir vant til å få pelsen håndtert og samtidig får du en flottere, tettere og striere pels.

En gang i uken bør du gå over hunden, klippe klør, kikke i ørene, se i munnen, sjekke kjønnsorganer og analåpning. Valpen kan motsette seg noe av dette i begynnelsen, men gi ikke opp, da blir dette et problem som må taes hånd om av andre og det er ikke morsomt hverken for deg eller valpen.

Neglklipp

Neglklipp bør du lære deg å gjøre selv. Hunden kjenner deg, og den slipper å oppleve det som noe ubehagelig som må gjøres av andre.

Et tips til de som har en litt urolig valp, er å la den få sovne i fanget, trill den rundt så den ligger på ryggen og kos med den slik at den forbinder dette med noe positivt. Når den da sovner igjen så kan du klippe neglene. Når valpen ligger slik har du også neglens bakside mot deg og da ser du hvor langt ned du kan klippe. Ser du godt etter, ser du at det er "tomt" skall og så begynner nerven, klipp rett over der nerven begynner.

Ører

Det er ikke ofte du behøver å nappe ut ørehår, men det er greit å sjekke om ørene er rene og fine.

Nappe pelsen

Når du skal nappe eller trimme pelsen er veldig individuelt pga forskjellige pelstyper. Ved 10-20 ukers alder har valpen ofte en fluffy pels (fødselspelsen), den gjør at valpen kan ligne på en liten bjørn og er utrolig søt, men denne pelsen må fjernes for å få et godt pelsgrunnlag. Bruk fingrene eller et trimmestål eller en trimmekniv, og napp ut det øverste laget med pels. Disse hårene slipper gjerne lett. Hvis valpen protesterer og ikke vil, er det mest fordi det er uvant å stå stille på kommando og fordi den heller vil leke, ikke fordi det er spesielt vondt. Det er dumt å gi godbiter når valpen er urolig, da vil den fortsatte å være urolig for å få mer. Ros den heller når det oppfører seg slik du vil. Gjøres dette riktig så går det greit. Er valpen veldig urolig og absolutt ikke vil, ta den i fanget når den er sliten og la den få slappe av/sove når du gjør dette de første gangene, det pleier å fungere fint.

De fleste valpene har igjen en kort og tettsittende pels når du er ferdig, mens noen blir helt nakne, kle gjerne på dem hvis det er kaldt ute for eksempel en frakk eller et dekken, og om sommeren pass på de som blir nakne at de ikke blir solbrente, sett på dem en tynn t-skjorte eller lignende, eller smør dem inn med solkrem.

Har du vært flink til å gre valpen din hver dag med kam, er det ikke sikkert den har igjen pels som må fjernes.

På hodet kan du nappe de lengste hårene eller det som slipper, de fleste har igjen ganske mye hår. Hvis du skal ha valpen på valpeshow, pass på at det sitter igjen en del hår, som du eventuelt kan nappe når de andre nye hårene har grodd ut.

Når du grer hodehårene opp, ser du at det er ujevnt og litt pistrete på de lengste hårene, det er de som skal fjernes.

Når pelsen begynner og komme tilbake etter noen uker så følg opp med å gre med en gang.

Skal du på utstilling med valpen/hunden din må du nappe hvite stikkhår. Mange affenpinscheren har i mer eller mindre grad hvite stikkhår og disse bør du fjerne om du skal på utstilling, gjerne ellers også, hvis du vil ha en hund som ser mest mulig svart ut. Du kan bruke fingrene eller en pinsett.

DEN VOKSNE AFFENPINSCHEREN

Affenpinscheren er en strihåret trimmerase som ikke skal klippes verken med maskin eller saks. Noen få steder må du bruke saks, som rundt potene og rundt ørene. Hvis hunden din skal på utstilling, kan du jevne litt tupper på bena hvis du ikke vil nappe for mye like før utstillingen, du kan jevne halen med saks. Pelsen vil bli mer funksjonell og enklere å holde ren om du napper dødt hår istedenfor å klippe. Hvis du klipper pelsen vil den lettere floke seg og ikke avvise skitt og vann like godt som en trimmet pels, pelsen kan også bli grå.

Den finnes mange ulike pelstyper hos affenpinscher. Snakk med oppdretteren din eller andre erfarne affenpinscher-eiere hva slags pelstype din hund har, og hva som trengs av pelsarbeid på nettopp din hund.

Trimme ned hunden (ta bort det meste av pelsen) din kan du gjøre ca 1 gang i året, men dette varierer fra hund til hund, de som har kraftig hårvekst, kan man trimme ned 2-3 ganger i året. Å noen hunder kan du opparbeide rullerende pels, det vil si at du kan nappe de lengste hårene gjennom hele året og sjelden eller nesten aldri behøver trimme all pelsen helt av. Når du skal trimme av hunden mye pels, må du planlegge litt, spesielt hvis du skal på utstilling. På de fleste tar det tid før hunden er i utstillingspels igjen etter en nedtrimming.Tenk spesielt på hode og manke, der pelsen skal være lengre enn på resten av hunden. Hvor lang tid det tar varierer, men det tar ca 10-16 uker før all pels har kommet ut igjen, og de har fått igjen litt manke. Skal du nappe hodet helt tar det mellom 4-6 måneder før de har skikkelig med hodehår igjen. Synes du dette er lang tid, så napp heller litt av gangen på hodet.

Når du trimmer ned hunden din så er det også veldig forskjellig hvor mye du får av, noen blir helt nakne, mens andre har et tettsittende teppe med ull igjen, som går av med kam eller en underullskam, når den nye pelsen kommer igjen.

En enkel regel er at du napper det som slipper, du må ta i litt, men ikke så mye at det gjør vondt.

Kroppen: Begynn med å gre hunden med underullskam ta godt fra midt på ryggen og bakover, litt mer forsiktig på nakken siden de skal ha løvemanke når du er ferdig.

Etterpå bruker du trimmestålet, fingrene eller trimmekniven og napper vekk all overflødig og død pels. Hunden skal ikke ha pels som står ut eller flagrer når den går. Ved ribbena og fremover på sidene har mange for mye pels og da ser de tykke og formløse ut.

Når du napper bakover på kroppen, pass på at det blir litt mindre bakover, men pass likevel på at du får en jevn overgang fra manken og bakover så det ikke ser ut som hunden din er delt i to.

Når du kommer nedover mot underlinjen så er det lett å la for mye stå igjen og da blir det flagrepels. Napp forsiktig her til du ser at det ligger pent også når hunden beveger seg. La den gå fram og tilbake og en liten runde underveis i pelsstellet, så ser du hvor det er for mye eller hvor du har tatt av nok.

Underlinjen klippes. Du står på hundens side og går to skritt bakover og ser hvor du skal klippe. Klipp bakfra og fremover, start med å sette saksen ca 2 cm under linjen og klipp skrått framover (skrå bare litt her for de skal ikke ha en veldig markert underlinje) slik at du følger hundens naturlige linjer. Er du helt ny på dette så lønner det seg og starte litt forsiktig og heller klippe i flere omganger, slik at du heller lar det være 3-4 cm og så klipper du kortere når du er fornøyd.

Bena: Det skal være litt mer pels på frambena enn bakbena. Du får både bedre pels og bedre form på bena hvis du napper og ikke klipper. Dessuten bevarer du pelsfagen mye bedre og lengre ved å nappe.

Øverst ved skuldrene må du passe på at det ikke er for mye pels for da blir hunden lett bred og det kan også se ut som den har løse skuldre når den beveger seg. La det bli en glidende overgang fra kroppen og nedover bena. Pass på at det heller ikke er mye pels bak ved albuene, det kan gi et inntrykk av at hunden har utstående albuer. Dette ser du lettest ved å nappe litt og så få noen til å gå med hunden din slik at du ser den rett forfra når den beveger seg og da ser du hvor mye du trenger å ta av ved albuene og skuldrene.

På bakbena skal det være mindre pels enn på frambena. Her må du passe på så ikke hunden din får "ridebukser". Napp til du har jevne pene ben uten ridebukser og flagrepels.

Når du har nappet det du skal, bruk saks og klipp tuppene slik at det blir jevnt og pent.

Potene: Når hunden står på stellebordet løfter du ett og ett ben slik at du har tredeputene mot deg. Klipp under slik at det blir fritt for hår rundt tredeputene og klipp deretter pent rundt poten, følg kanten og rett utenfor neglene. Når du setter benet ned igjen og ser poten ovenfra, klipper du bort det som da eventuelt ikke ble med da du klippet rundt, resultatet skal være en pen, rund katteformet pote.

Også her kan du bruke trimmestålet og nappe forsiktig på toppen av poten slik at poten blir fin og ikke har for mye hår og virker klumpete.

Fronten: Når hunden din står på bordet og du står rett foran den skal det se pent og jevnt ut. Igjen kan du bruke trimmestålet og tynne ut litt ved å nappe de lengste hårene, passe på og bruke en kam og gre igjennom ofte slik at du ser når du skal stoppe. Bruk til slutt saksen og klipp litt i tuppene for å få det jevnt og pent.

Hodet og ørene: Gre godt gjennom slik at det ikke er noen knuter, øyebuser igjen i ansiktet. Når du står foran hunden og ser den inn i ansiktet skal du kunne se hunden din i øynene. Noen velger den amerikanske varianten her og klipper og former hårene over nesen slik at det ser ut som en liten vifte, smalest inne ved neseroten og viften brer seg utover slik at øynene synes.

Eller du klipper ikke noe og bruker også her trimmestålet. DA ser det ikke klipt ut. Vær forsiktig og forsiktig og ta veldig lite av så går det ikke an å ta for mye.

Ører kan være veldig forskjellig fra hund til hund, noen har store ører, små ører, "vippeører", ståører eller liggende ører.

Liggende ører er det vanligste og er også de enkleste å stelle. Hold øret i hånden og klipp langs kanten fra ytterst og innover til litt over midten av øret. Så klipper du med en effileringssaks oppe på øret der du har klippet rundt kanten slik at når du er ferdig ser det ut som en trekant.

Vippeører er ører som står i rota og ytterste delen av øreflippen vipper fremover. Her klipper du rundt hele kanten og effilerer oppe på hele øret, lar du noe stå igjen her ser det mer ustelt ut.

Ståører skal klippes som vippeørene, men her er det veldig viktig å klippe så langt inn mot kanten som mulig og jevnt og pent slik at øret blir minst mulig og gir et pent uttrykk.

Skjegget, sidehårene og topphårene tynner du forsiktig ut ved å bruke trimmestålet og så napper du de lengste hårene slik at når du er ferdig så skal hodet se rundt ut.

Om du har veldig mye hår i overgangen mellom skjegget og ørene kan de se litt rare ut fordi hodet da ser veldig stort ut. Da kan du tynne ut litt med effileringssaksa, bruk den forsiktig og ta et klipp av gangen til du blir kjent med saksen din og slik at du ikke tar for mye.

Halen og bak: Halen nappes mest mulig, men til den siste finpussen kan du bruke saks. Tenk deg halen som en gulrot, tykkest ved roten og tynnest i enden. I enden holder du fingrene på tuppen og klipper en trekant rett over fingrene slik at hunden får kortest mulig hale.

Bak kan det gjøre vondt å bli nappet, så her kan du bruke effileringssaksen. Når du holder halen opp kan du tenke deg en trekant fra halerota og ned til skrittet, klipp så kort som mulig både fordi det ser pent ut og fordi det er mest hygenisk. Det lønner seg å bruke effileringssaksen her slik at du ikke klipper for mye, men du kan også bruke en vanlig saks forsiktig når du har fått treningen. Sluttresultatet skal være en trekant som gir et flatt inntrykk.

Bad: En affenpinscher skal bades når det er skitten.

Den skal ikke bades ofte, fordi det naturlige fettlaget som hunden har ikke skal bli ødelagt.

Når du bader hunden din, bruk en god og mild shampo som ikke er skadelig for pelsen. Les godt på flasken hva sjampoen inneholder. Bruk gjerne også balsam, det er godt for huden. De fleste affenpinschere får mykere pels etter bading, derfor skal du ikke bade affenpinscheren din tett opp til utstilling. Pelsen skal ha tid til å få sin naturlige strihet tilbake.Det kan ta 2 uker.

Lær hunden å bli fønet, mens du føner hunden tørr, kan du gre og børste pelsen i den retningen du vil ha den. Glatt bakover på kroppen, forover i manken, og oppover på hodet, forover i skjegg og kinn.